Sepetim (0) Toplam: 0,00TL

Evde Verimli Zaman Geçirmenin 6 Kuralı

Geçtiğimiz mart ayından beri tüm dünyanın en önemli gündemi olan korona sebebiyle evde geçirilen süre arttı. Sürekli kapalı alanda sınırlı bir çevreyle görüşüyor olmak çalışmak için gereken evde verimli zaman geçirme motivasyonunu sağlamayı güçleştiriyor. Pandemi bitiş tarihi belirsiz olsa da gelecek planları yapmak için mecburen evde kalınan bu zaman dilimi büyük bir önem taşıyor. Yataktan çıkıp günlük ev işlerini aradan çıkarmak bile zor gelse de aslında bu kısır döngüden kurtulmanın yolu birkaç küçük disiplinden geçiyor.

1) Çevre Düzenlemesi:

Günün ilk küçük zaferi sayılabilecek yatak toplamak bile tek başına çevrenizi düzenlemenizi sağlayabilirken bir de evin tüm odalarına çeki düzen verdiğinizi düşünün. Dağınıklık zaten sürekli tetikte olan beyinleri daha da yoruyor. Bu nedenle en azından tezgah, masa ve sehpa gibi alanların üstündeki eşyaları toplamak dinginliğin ilk adımını oluşturuyor.

2) Bir Yıl Kuralı:

Bundan bir yıl sonra bugün başlamadığıma pişman olacağım şeyler neler? Sorusunu kendinize sorarak küçük ama kararlı adımlarla yapacaklarınıza karar verebilirsiniz. Gözlerinizi kapatın ve bir yıl sonraki halinizi hayal edin tam da şimdi başlamanızı istediği ne? En çok ne için keşke ertelemeseydim diyeceksiniz? Bu sorunun cevabını bulduğunuz taktirde geriye yapmak istediklerinizi günlük hayatınıza dahil etmeniz kalıyor.

3) Yapılacaklar Listesi:

Her sabah yapılacaklar listesi hazırlamak evde geçirilen zamanın daha verimli hale getirilmesinde büyük önem taşıyor. Yapılacaklar listesini sürekli görülen bir yere asmak da boş vakit geçirmenin önüne geçen etkenler arasında. Fiziksel bir liste oluşturulup iş tamamlandığında üstünün çizilmesi başarma hissi verdiğinden kısa sürede daha fazla şey yapma ihtimali artış gösteriyor.

Defterler ve Planlayıcılar

4) Günlük Odak Noktası:

Yapılacaklar listesinde o gün mutlaka aradan çıkarmak istediğiniz şeyi seçerek günün geri kalanını o tek işi bitirebileceğiniz şekilde planlamak yükünüzü azaltacaktır. Gün sonunda sadece odak noktası olarak belirlediğiniz işi bitirmek bile başarılı hissetmenizi sağlar. Yapılacaklar listesinde olup da yetiştiremediğiniz diğer işler ertesi güne kalsa da kendinize belirlediğiniz temel görevi tamamladığınızı bilmek sizi vicdan azabından kurtaracaktır.

5) Parkinson Yasası:

Yapılacaklar listesindeki maddelere gerçekçi zaman kısıtlamaları getirmek olarak özetleyebileceğimiz Parkinson Yasası

"Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar."

Cümlesi üzerine kuruludur ve uzun yıllardır birçok bilim insanı tarafından yapılan araştırmalar doğruluğunu desteklemektedir. Öğrenciler sınav tarihi yaklaştıkça daha yoğun ders çalışır, evlenecek kişiler nikah tarihi yaklaştıkça hazırlıklarını hızlandırır... Kısacası gerçekleşeceği zaman kesin olan tüm işler o vakte kadar bir şekilde tamamlanır. Başta belirlenen zaman aralığında yaşanan sapmalar olağandır ve asla kafaya takılmamalıdır. Belirli bir süre sonra sınırlanan zaman dilimine göre hareket etmek disiplin halini aldığından programa uymak kolaylaşacaktır.

6) Dijitalden Uzaklaşmak:

Telefon, tablet, televizyon, bilgisayar, uyku ve atıştırmak gibi birçok farklı faktörün tamamını içinde barındıran ev ortamında dikkat dağınıklığı büyük bir tehlike olsa da çözümü çok basit. İlk olarak severek izlediğiniz dizi, film ve videolara kapılmadan işlerinizi bitirmeniz için güne başlarken bütün elektronik cihazlardan uzak durmanızda fayda var. Birkaç saatliğine telefonunuzu kapatıp yemek yerken bir şeyler izlemek yerine kitap okumayı deneyebilirsiniz. Telefonda dijital not tutmak yerine zevkinize uygun ajanda ve defterleri tercih edebilirsiniz. Sürekli olumsuz haberlerle dolup taşan internet ortamından kısa süreliğine ayrılmak bile rahat nefes alıp evde verimli zaman geçirmenizi sağlayacak.

En Sevilen Kitaplar



Kapat