Sepetim (0) Toplam: 0,00TL

Mezuna Kalacaklara Altın Değerinde 5 Tavsiye

Sınavlara Hazırlık Kitapları

Mezuna Kalacaklara Altın Değerinde 5 Tavsiye

4 yıllık lise hayatı bittikten sonra üniversite sınavı hayatın en büyük yarışında başlangıç olarak biliniyor. Lise son sınıfta üniversite sınavında istenilen puan yapılamayınca halk arasında “ mezuna kalmak ” olarak ifade ediliyor.

Mezuna kalmak psikolojik olarak yıpranma olarak gösterilse de mükemmel şekilde değerlendirildiğinde kaybedilen bir sene değil kazanılan bir ömür olarak geçebilir. Zamanı iyi değerlendirmiş, mezun psikolojisini bilen, liste bittikten sonraki sürecin içinde olanlardan mezuna kalacaklara ya da lise bittikten sonra ne yapacağız diyenlere 5 farklı tavsiye şöyle:

  1. Psikolojinizi Yönetin

Lise zamanı artık bitti. Bundan sonra üniversite için bir adım atmanız gerekiyor. Oldukça hızlı bir şekilde psikolojinizi toplayıp yöneterek çalışmanın adımlarını atmalısınız. Psikolojinizin iyi şekilde ivme yapmasıyla hem sosyal hayatınız hem de çalışma şekliniz düzene girecek ve erkenden sınava konsantre olacaksınız.

  1. Kafanızı Toplayın

Mezuna kalmak psikolojiyi yönetmek ile birlikte kafayı da toplamaktır. Kafayı toplamak derken kısa bir tatilin keyfini çıkartın. Bu üzerinizdeki olumsuzluklardan da uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Uzun bir maratona çıkacağınızdan mutlaka yarışa sağlam şekilde girmelisiniz. Unutmamalısınız ki bundan sonrasının molası yok.

  1. Planlarınızı oluşturun

Mezuna kalmak bir yıkım süreci değil yeni bir başlangıçtır. Bu yüzden psikoloji ve kısa bir tatil sürecinden sonra mutlaka plan yapmalısınız. Nasıl çalışacağınıza, günlük olarak neler yapmanız gerektiğine, üniversitenize kadar her şeyin planını yapmalısınız.

Planınızı oluştururken üniversite düşüncenizi de netleştirmeniz gerekiyor. İyi bir üniversite kazananların hepsi iyi bir plan yaparak çalışanlardır. Planı olmayan bir insan hedefe nasıl gideceğini bilemez.

  1. Erkenden Çalışmaya Başlamak

Mezuna kalmak bir başka anlam ile yeniden çalışmaktır. Birey bunu ne kadar erkenden başlatırsa genel pencereden baktığında sınava o kadar iyi çalışır. Hedeflediği yere gitmek için iyi bir plan gibi iyi bir çalışma stratejisi de gerekir. Düzenli çalışma sonrası başarı kaçınılmazdır.

Çalışmayı ne kadar erken başlatırsanız sınav döneminiz de o kadar rahat geçer. Yaz bitsin çalışırım, kasım bitsin çalışırım gibi cümleler size başarı değil tembelliği getirir.

  1. Ders Çıkartmak

Başarılı olanların en çok vurguladığı sözlerden bir tanesi de hem kendi geçmişinden hem de başkalarının hatalarından ders almaktır. Lise zamanında neleri iyi neleri kötü yaptığınızı mutlaka analiz etmelisiniz. Lise zamanındaki eksiklikleriniz lise bittikten sonraki süreci iyi yönetmenize yardımcı olur.

Bir başka insanın hatasından ders almak size büyük bir tecrübe örneği gösterir. Bu sayede oluşabilecek hataları değerlendirip çalışma sırasında olabilecek aksaklıkların önüne de geçmiş olursunuz.

Sınavlara Hazırlık Kitapları

 

Sonuç

Lise hayatı artık bitti. Bu saatten sonra hem öğrenci hem de veli için büyük görevler düşüyor. Öğrencinin iyi bir plan yapıp düzenli olarak çalışması üniversite hayatında başarıyı getirecektir. Ailenin de bu süreçte baskı yapmasının aksine olumlu şekilde öğrenciye yaklaşmaları öğrenciyi kazandıracak hareketlerdir.

Bireyin psikolojiyi yönetmesi, plan yapması, mutlaka kısa bir çalışmaya ara vermesi ve tatilin ardından sistemli şekilde çalışması mezuna kalmak ifadesini olumlu şekilde sonuçlandıracaktır.



Kapat