Sezai Karakoç Kimdir? - En Sevilen 5 Kitabı
16 Kasım 2021 tarihinde aramızdan ayrılan Sezai Karakoç 1933 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir. Ergani'de ilkokul, Diyarbakır'da ortaokul ve Gaziantep'te lise eğitimini tamamlamıştır. Lise eğitiminin sonuncu yılında Necip Fazıl Kısasürek ile tanışan Sezai Karakoç, lisans eğitimini Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlamıştır. Üniversitenin ardından Maliye Müfettişi Yardımcısı ve Gelirler Kontrolörü olarak çalışmıştır. Yazdığı şiirler ile ön plana çıkan Sezai Karakoç aynı zamanda birçok farklı edebiyat alanında eserleri bulunan bir yazar, siyasetçi ve önemli bir düşünürdür.
Sezai Karakoç Biyografisi
İlk şiir kitabı olan Körfez 1959 yılında yayımlanmıştır. 1960 yılında düşünce, siyaset ve edebiyat dergisi olarak tanımladığı Diriliş dergisini çıkarmaya başlamıştır. Gazete biçiminde yayımlanan Diriliş yerli düşünce ve edebiyat dergileri arasında büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda dönemin önemli dergilerinde deneme, şiir ve fıkraları yayımlanmıştır. Sezai Karakoç, Yazar ve İslamın Dirilişi isimli iki kitabından dolayı 1967 yılında yargı karşısına çıkmıştır.
Sezai Karakoç Kitapları
Diriliş Neslinin Amentüsü
Bir medeniyetin kurulması için gereken her şeyi tüm ayrıntılarıyla kaleme alınmaktadır. Sanatçısından marangozuna kadar her meslek nasıl topluma faydalı eserler verebilir anlatılıyor. Aile kavramı üzerinde duran kitapta kapitalizm, kölelik ve daha birçok temel konu hakkında bilgiler yer alıyor. 68 sayfadan oluşur.
İslamın Dirilişi
Müslümanlara ümmet bilinci aşılamayı amaçlamaktadır. İlk bölümde dünyanın farklı bölgelerindeki islam tarihine değinilirken devamında islami diriliş konusu detaylandırılır. İslamın düşünce, inanç, edebiyat, sanat ve davranış şekilleriyle diriliş sürecine geçilmesi adına yapılması gerekenler aktarılmaktadır. 68 sayfadan ve iki bölümden oluşur.
Yitik Cennet
144 sayfadan oluşan kitap Hz. Adem ile başlayıp Hz. Muhammed (s.a.v) ile son bulan 9 bölüm içermektedir. Peygamberlerin yaşadıkları dönemler ve günümüz dünyası farkları arasında ruhani bir yolculuğa çıkarmaktadır.
İnsanlığın Dirilişi
Rönesans'ın öncesindeki Batı dünyası ile başlar ve ardından Rönesans sonrası Batı dünyası ele alınır. Kitap 160 sayfadan oluşmaktadır. Rönesans öncesi ve sonrası yaşanan değişimlerin batı insanları üzerindeki etkisi üzerinde durulmaktadır.
Samanyolunda Ziyafet
Ramazan ayı ve bu kutlu ayın müslümanların hayatındaki yeri anlatılmaktadır. Özellikle müslüman ailelerde yetişen çocukların ilk oruçları üzerinde durulmuştur. Yazarı kendi çocukluğundaki ramazan aylarında yaşadıklarından da izler taşır. Ramazan ruhunu en etkili şekilde anlatan eserlerin başında gelen kitap 140 sayfadan oluşmaktadır.